Geen categorie

Mart van der Kooi stapte uit het autobedrijf van zijn ouders en werd succesvol ondernemer

By 20 november 2020 januari 31st, 2022 No Comments
Mart van der Kooi

Deel 6 van Verhalen van opvolgers

De roots van Mart van der Kooi (1982) en het bedrijf van zijn vader liggen in Lochem, maar ik vind hem en zijn eigen opgerichte bedrijf iCanFix nu in Apeldoorn. Mart besloot na 6 jaar werken bij Van der kooi Spotscars, het bedrijf van zijn ouders, dat hij als zelfstandig ondernemer verder wilde. Hij koos er dus voor om géén bedrijfsopvolger te zijn. Dat ging niet zonder slag of stoot maar zeker ook niet zonder succes. Vandaag vertelt hij er openhartig over voor mijn boek over bedrijfsopvolgers van familiebedrijven.

Niet opgevolgd

Mart is de eerste die ik spreek die het bedrijf niet heeft opgevolgd terwijl hij wel nog in het bedrijf had kunnen werken. Hij wilde graag meer balans in z’n leven vinden, zoals hij zelf uitlegt. Hij vond dat niet in het familiebedrijf waar hij moest samenwerken met zijn moeder, vader en broer. Zijn jongste broer werkte niet in het bedrijf.

Nieuw bedrijfspand

Ik spreek Mart in zijn splinternieuw bedrijfspand, maar eerst ik stap per abuis de verkeerde deur binnen op de benedenverdieping. Wanneer ik enkele verbaasde en nieuwsgierige ogen zie die me over hun beeldschermen heen aankijken, realiseer ik me dat ik waarschijnlijk verkeerd zit. De man die aan een bureau staat spreekt mij vriendelijk toe: “Ah, je zoekt Mart? Dat is een deurtje verder”. Kennelijk is Mart goed bekend met deze onderbuurman, bedacht ik me. Ik moest een verdieping hoger zijn.

iCanFix

Als ik Mart over zijn onderbuurman vertel die ik zojuist tegenkwam, zit ik in zijn modern-klassiek gestylede kantoor. “Zij zijn de reden waarom ik naar Apeldoorn ben verhuisd”, legt hij uit. Mart begon lang geleden, toen hij nog in Lochem bij het garagebedrijf van zijn vader werkte, vanuit huis met telefoonreparaties en dit bedrijf was een van zijn belangrijkste klanten. Toen zij verhuisden, is iCanFix meeverhuisd. Nu laat hij trots zijn net dit jaar gekochte bedrijfspand zien en het door zijn vriend ingerichte kantoor met klassiek blauwe muur, okergele bank, speciale tegelvloer en een klassiek Engels bureau. “We hebben 4 mensen in dienst en we groeien nog door!”, concludeert hij tevreden.

Van der Kooi Sportscars

Mart verliet de autowereld voor de telefoons en computers in 2010. Zes jaar eerder, na zijn opleiding tot elektrotechneut stapte hij bij zijn vader in de zaak omdat zijn oudere broer Jan een eigen vestiging in Amsterdam opende. Van der Kooi Sportscars verkoopt handgebouwde Engelse sportauto’s. Dat begon toen zijn ouders in 1996 na bijna twee decennia stopten met de Opelgarage en startten als dealer voor de exclusieve Engelse merken Lotus en Caterham. Zowel vader, Jan als Mart houden van auto’s en het sleutelen eraan. Tot op de dag van vandaag, want hoewel Mart al jong wist dat hij niet met zijn familie zou willen samenwerken, kunnen ze het nu goed vinden als ze bijvoorbeeld samen sleutelen.

Twijfels

Toen tegen 2010 de plannen kwamen om de bedrijven van vader en Jan samen te voegen in een centraal gelegen bedrijf, werden de twijfels van Mart groter. “Dan zou ik nog meer moeten samenwerken en ik had niet het idee dat ik genoeg de ruimte kreeg om ook beslissingen te mogen nemen. Ik kon mijn ondernemers-skills er niet kwijt”, aldus Mart. Het bedrijf verhuisde uiteindelijk naar Houten.

De omslag

Mart ontdekte in 2007 per ongeluk hoe leuk het was om telefoons te repareren nadat hij z’n eigen telefoon eens moest repareren. “Als ik uit ging werd ik door menigeen gevraagd om ook voor hen de telefoon te maken”. Binnen de kortste keren haalde Mart een behoorlijk inkomen uit dit werk. De stap was daarom ook niet heel groot om voor zichzelf te beginnen in 2010 en het bedrijf van zijn ouders te verlaten. De stap was snel gezet maar het is voor Mart niet gemakkelijk geweest om de omslag te maken. Vooral in de beginjaren heeft hij zich niet altijd begrepen gevoeld door zijn familie. >Lees meer in het uitgewerkte artikel via de knop hieronder. 

Mart enorm bedankt voor je medewerking!

Elke week een interview met een opvolger in je mailbox

Klik op onderstaande knop om elke week een uitgewerkt interview met een opvolger te ontvangen. Je volgt hiermee het ontstaan van het boek Verhalen van opvolgers, want die teksten vormen de basis voor het boek. Na inschrijving ontvang je het laatst gepubliceerde artikel.

Stuur mij die verhalen!


Adres: Meidoornkade 18, Houten
Oprichting: Door Willem van der Kooi. Startte in 1979 met Opelgarage, werd in 1996 dealer voor Engelse sportwagens.
Overname:  Mart besloot niet op te volgen, hij startte met iCanFix. Zijn broer Jan zit wel bij in de zaak.
Personeel: +- 10

Het bedrijf van Mart van der Kooi

Logo iCanFix
Adres: Stadhoudersmolenweg 144, Apeldoorn
Oprichting: 2010, door Mart van der Kooi
Personeel: 4