Geen categorie

Gerben Lievers zou het bedrijf van zijn ouders nooit verkopen…zei hij

By 13 november 2020 januari 31st, 2022 No Comments

Deel 5 van Verhalen van opvolgers

Voor het interview en het maken van het verhaal moet ik soms veel geduld hebben. Zo ook bij Gerben Lievers. Inmiddels is hij oud-eigenaar van Team Nijhuis in Borne, maar toen ik hem begin vorig jaar interviewde was hij er nog de eigenaar. Hij zou het bedrijf van zijn ouders nooit verkopen, zei hij stellig. Maar toen werd hij vader. “Dat veranderde alles!” En mijn tekst van vorig jaar was niet meer actueel.

Tweede interview

Het uitgewerkte interview dat al tijden ter inzage bij hem lag, was ingehaald door de vele gebeurtenissen in het leven van Gerben. Alle reden dus om hem nu, ruim een jaar later, nogmaals op te zoeken om te kijken of we het verhaal weer actueel kunnen maken. Dit keer ontmoette ik hem in Overdinkel, in zijn splinternieuwe studio om online trainingen voor starters en gevestigde ondernemers op te nemen voor zijn nieuwe bedrijf Ubari.

Nieuwe bedrijfsruimte

Tussen de weilanden door rijd ik een lange oprijlaan af naar een boerderij. Als ik me afvraag of ik wel goed ben, zie ik Gerben staan. Ik ben de eerste bezoeker van zijn nieuwe bedrijfsruimte dat hij hier huurt. “Let niet op de rommel hoor”, verontschuldigt hij zich. Ik wuif het weg, want ik begrijp dat nog niet alles is ingericht zoals hij wil. Dat Gerben een visionair is wordt me duidelijk als hij vertelt hoe alles moet worden. “Ik kijk door de muren heen. Ik zie precies hoe ik het hebben wil.”

Verkoop van Team Nijhuis

Hij heeft de afgelegen locatie uitgezocht om in alle rust trainingen voor starters en gevestigde ondernemers op video vast te leggen: “Er is hier geen verkeer, je hoort hier helemaal niets.” Hij geniet van zijn vrijheid nu hij het succesvolle digitale marketingbureau met circa 50 werknemers heeft verkocht. “Mijn ouders vonden de verkoop ook een goed idee, die genieten nu van hun welverdiende pensioen. En ik voel me nog steeds een opvolger, al heb ik het bedrijf verkocht. Ik zet het gedachtegoed wel voort en zonder het bedrijf kan ik een veel grotere impact hebben.”

De opvolging

Het is tien jaar geleden dat Gerben zelf aanbood om in het bedrijf van zijn ouders te stappen. Team Nijhuis was toen een reclamebureau dat door de opkomst van internet en de bankencrisis in zwaar weer zat. Voor Gerben zelf was er met de opkomst van internet juist een wereld voor hem opengegaan. Hij wist al jong de weg te vinden in de digitale wereld en op z’n zestiende runde hij een internetbedrijf waarmee hij hypotheken vergeleek: “Ik verdiende toen 3 euro per klik!” Hij ging commerciële economie studeren en hij kreeg een bijbaan bij een bank. Als twintiger had hij precies de juiste kennis en ervaring om zijn ouders te helpen. “Ik had het gevoel dat ik de oplossing voor ze had.”

Het succes

Gerben ging bij zijn ouders werken en hij richtte zijn eigen tak binnen het bedrijf op: Team Nijhuis online. “Dat is mijn tip aan opvolgers, zorg dat je je eigen entiteit opricht die je kan laten groeien.” Hij voegde na enkele jaren en veel tumult, want niet alles ging van een leien dakje, zijn bedrijf samen met dat van zijn ouders. Hierna ging het ging Team Nijhuis digital marketing experts voor de wind. Een gouden greep was het om Google Partner te worden, want daarna konden ze zich tot de topspelers van Nederland rekenen. Het bureau werd in 2019 uitgeroepen tot nummer één online marketingbureau van Nederland en stond bovendien 5 achtereenvolgende jaren in de felbegeerde Deloitte Fast 50, dé lijst van de top 50 snelst groeiende bedrijven van Nederland.

Stip bereikt

Het succes was niet genoeg voor Gerben om zich echt gelukkig te voelen in het bedrijf. Hij voelde zichzelf geen ‘urenmens’ en hij wilde sneller- en meer impact kunnen maken op de bedrijfsgroei van starters en gevestigde ondernemers. Hij had ondertussen de stip aan de horizon bereikt die hij had gezet voor het bedrijf. Er was in de loop van de jaren een nieuw team samengesteld met oude en nieuwe werknemers en hij had een nieuwe directie aangesteld. En zo besloot hij vorig jaar, vlak na het interview met mij, om toch met zijn ouders te bespreken om het bedrijf te verkopen aan die nieuwe directie.

Vaderschap

“Het naderende vaderschap deed mij realiseren dat ik niet voor eeuwig jong blijf. Ik voelde het ook niet zo dat ik het bedrijf moest doorzetten voor mijn eigen kind”, legt hij uit. Onderhand is hij geen eigenaar meer van Team Nijhuis, is hij gestart met zijn nieuwe bedrijf Ubari en is zijn zoon Cas afgelopen voorjaar gezond ter wereld gekomen. Achteraf kan Gerben zeggen dat het hebben van een bedrijf ook als een last kan voelen: “Ik voel me gigantisch vrij. Dat gun ik iedereen.”

Gerben enorm bedankt voor je medewerking!

Elke week een interview met een opvolger in je mailbox

Klik op onderstaande knop om elke week een uitgewerkt interview met een opvolger te ontvangen. Je volgt hiermee het ontstaan van het boek Verhalen van opvolgers, want die teksten vormen de basis voor het boek. Na inschrijving ontvang je het laatst gepubliceerde artikel.

Stuur mij die verhalen!


Adres:
Prins Bernhardlaan 59, Borne
Oprichting: 1973 door Herbert Nijhuis
Overname: In 1999 door Jan & Gerry Lievers en in 2010 door zoon Gerben Lievers (geb. 1986)
Personeel: 48 medewerkers

Nieuw bedrijf van Gerben Lievers


ubari.nl
Ubari leidt starters- en gevestigde ondernemers naar de bron van succes.
Oprichting: 2020 door Gerben Lievers