Geen categorie

Elgar Veldhuis verkoos het familiebedrijf boven zijn passie

By 7 mei 2021 januari 31st, 2022 No Comments

Deel 19 van Verhalen van opvolgers

De tuin van het Enschedese bedrijf Velda, producent in vijverproducten, is als een groene oase op het grauwe bedrijventerrein in Enschede. Een kunstzinnig beeld trekt mijn aandacht en mijn oog valt op een vijver. Vooral dat laatste mag hier natuurlijk niet ontbreken. “Mijn vader was altijd al van de tuin”, hoor ik later van Elgar Veldhuis die het bedrijf samen met zijn broer Marco overnam in 2003. Hun vader zou vanaf dat moment adviseur worden, maar het visitekaartje met de titel ‘adviseur’ gebruikte hij nooit. Edgar: “Ik had ze speciaal voor hem laten drukken”.

 

Noodzakelijke boodschap
Als ik Elgar een week eerder bel om te vragen of hij wil meewerken aan een interview, stemt hij gelijk in. Ik merk het vaker dat opvolgers direct begrijpen wat ik bedoel als ik zeg dat ik verhalen van familiebedrijven verder wil brengen dan de zogenaamde keukentafel. Opvolgers lijken de noodzaak daarvan niet alleen in te zien, maar soms ook te voelen. Elgar werkt graag mee want, zo blijkt later, hij heeft een heldere boodschap voor opvolgers, de lezers van mijn nieuwsbrief en straks van mijn boek. Zijn belangrijkste advies aan andere opvolgers is: “Regel de zeggenschap goed”.

Grote loyaliteit
Het wordt een openhartig gesprek waarin hij zijn in 2019 overleden vader best een dominante persoonlijkheid durft te noemen. Ik weet dat ik hem niet verkeerd moet begrijpen, want zoals vaak het geval is, was zijn band met zijn vader heel goed. Elke dag belden ze elkaar. Het is niet voor niets dat hij zijn loyaliteit aan zijn vader groot kan noemen. Zo groot dat het ook best ten koste ging van het volgen van zijn eigen hart. Zijn passie ligt namelijk eigenlijk niet bij vijvers en aquaria, maar bij de techniek. Als veertienjarige produceerde hij al ‘een stukje techniek’ voor één van de eerste computers, de Commodore 64. Hij adverteerde met de zogenaamde SpeedDOS waarmee je spellen sneller kon inladen. Hij werd al jong opgemerkt door een technologiebedrijf, waar hij zijn eerste baan kreeg.

Andere passie
Het interview gaat verder over hoe hij zijn voorliefde voor techniek uiteindelijk wist te combineren met zijn functie in het familiebedrijf. Zijn vader zag hem namelijk liever in het familiebedrijf werken dan ergens anders. Hij vertelt over successen en gemiste kansen. En dat de winkel Veldhuis Aquaria, waar alles mee begonnen was, moest sluiten om economische redenen. “Het was geen faillissement”, legt de opvolger uit. Het was een zakelijk besluit omdat de winkel niet meer rendabel was. Zijn broer die toen al veertig jaar in de winkel werkte is toen gestopt met werken voor het familiebedrijf.

Toekomst
Hoe de directeur, die nu nog als enige Veldhuis de scepter zwaait binnen het bedrijf, zelf het bedrijf zal overdragen weet hij nog niet. Zijn drie kinderen, twee zoons van 26 en 18 jaar en een dochter van 23, hebben tot op heden niet aangegeven interesse te hebben. Toch sluit Elgar niet uit dat een van het zal overnemen. Een ding weet hij zeker: “Ik ga niet net als mijn vader doorwerken tot mijn zeventigste”. > Lees het hele interview via onderstaande knop.

Elgar, dankjewel voor je openhartigheid!  

Ontvang het hele interview en volg het ontstaan van het boek.

Dit was slechts een blog. Het uitgewerkte interview wordt gebruikt voor het boek met als (werk)titel ‘Verhalen van opvolgers’. Via onderstaande knop ontvang je tweewekelijks een nieuw interview in je mailbox. Na inschrijving ontvang je het laatst gepubliceerde artikel. Je ontvangt het interview met Elgar Veldhuis als je je inschrijft voor 21 mei 2021.

Stuur mij het hele interview met Elgar Veldhuis!


Adres:
 Het Giem 25, Enschede
Oprichting: 1969 door Frans Veldhuis
Opvolging: 2003 door Marco en Elgar Veldhuis
Grootte: 10 miljoen euro. 50 medewerkers.