Environ Mental Coaching

Coaching in eigen huis of bedrijf

 

Environ Mental Coaching is een coachmethode waarbij de eigen omgeving wordt gebruikt bij een coachgesprek. Zo’n sessie, die meestal twee uur duurt, kan naar wens worden opgenomen in een coachtraject. We spreken dan af in je huis of bedrijf op een moment dat er geen andere gezinsleden of collega’s zijn. Er ligt veel informatie besloten in een eigen gecreëerde omgeving. Daar maken we gebruik van.

Geen licht, geen zicht

Bij een rondleiding door de showroom van een meubelverkoper, viel me op dat de eigenaar telkens de lampen uitdeed als we een gedeelte verlieten. Ik vroeg of de zaak gesloten was, maar dat was niet het geval. Even later opende ik het gesprek over de thema’s zuinigheid en angst. Hier werden blokkerende overtuigingen zichtbaar in het gedrag.

De stoel en de link naar ouders

“Let niet op die kapotte stoel hoor, daar moeten we altijd nog wat mee doen”, zegt een coachee als ze me rondleidt door haar huis. Achter de stoel blijkt een heel verhaal schuil te gaan en voor we het weten staan we midden in de woonkamer te praten over de invloed van ouders. Het is een voorbeeld van hoe de eigen omgeving kan worden ingezet bij het coachen.

Keurig huis, rustig hoofd

Ik bezocht een vrouw na haar scheiding in haar nieuwe huis en ik was enigszins verbaasd over hoe keurig alles was geworden in zo’n korte tijd. In een volgend gesprek kwamen we te spreken over de chaos in haar hoofd en ik herinnerde me haar huis. Het is een druk van buiten die ze voelt, want aan haar ordentelijke huis dacht ik te zien dat ze heel goed weet wat ze wil. Ze was verrast door mijn inbreng en ze zag in dat als ze bij zichzelf blijft, ze best heldere keuzes weet te maken.

Bovenstaande voorbeelden zijn uit de praktijk gegrepen

Het zijn voorbeelden van drie totaal verschillende ondernemers, met verschillende werkplekken.

Maar hoe werkt het dan?

Door heel bewust de zelfgecreëerde omgeving te betrekken bij coaching, krijg je als het ware een kijkje in de ziel. Spullen, maar ook de gebruikte kleuren en materialen hebben een betekenis, want ooit lag er een keuze aan ten grondslag om precies dat design of die kleur te kiezen. De informatie die omgeving prijsgeeft is beschreven in de vijf omgevingsfactoren. Daar lees je meer over als je even verder scrolt.

Bij Environ Mental Coaching wordt gelet op de invloed tussen mens en omgeving. De coachmethode is gebaseerd op facetten uit de oosterse filosofie en de moderne wetenschap. In het oude China werden de verschillende krachten die de omgeving op de mens kan uitoefenen al beschreven in de leer Feng Shui. In de moderne omgevingspsychologie gaat het niet zozeer over krachten maar meer over logica en psychologie. Zo is bijvoorbeeld onderzocht wat spullen zeggen over mensen. Bij de moderne visie van het zogenaamde ‘ontological design’ gaan ze ervanuit dat wat door mensen is gemaakt, omgekeerd de mens weer beïnvloedt. En last but not least zijn intuïtie en sfeergevoeligheid ook ingrediënten van deze coachmethode.

De 5 omgevingsfactoren

Bij Envorin Mental Coaching letten we op 5 omgevingsfactoren die informatie bevatten over de bewoner:

/

Identiteitsfactor

Wat straal je uit naar de buitenwereld? Is dat bewust of onbewust? Wat wil je zelf zijn? Laat je huis zien wie je bent?

Gedragsfactor

Gedragssporen als aanwijzing voor (belemmerende) overtuigingen of interesses. Hoe beweeg je door je huis? Wat laat je zien?

g

Factor zelfsturing

Rust, Reinheid en Regelmaat. Wat is de mate van zelfdiscipline? Deze factor gaat over grenzen.

Gemoedsfactor

Wat is de algehele sfeer? Wat is de teneur van de lange termijn (gebruikte kleuren bv). Wat is de huidige teneur? (Muziek, rommel, bloemen.)

Ontwikkelfactor

Is er (letterlijk) ruimte voor ontwikkeling? Wat zijn de wensen en kansen (zichtbaar in interieur?). Wat is de staat van het onderhoud? Is er groei of stagnatie?

Plattegrond

Als coach is het erg prettig om van tevoren een plattegrond van het bedrijfspand of huis te mogen ontvangen, zodat helder is wat ik ga aantreffen. Als Feng Shui kenner kan ik veel uit een plattegrond halen. Het is erg prettig om voorbereid te zijn op het type pand of woning dat ik zal aantreffen. Het is simpelweg prettig om bepaalde eigenschappen van het pand, zoals de omvang, een al dan niet gedeelde opgang, hoeveelheid verdiepingen, vorm en aantal kamers enzovoort, te kennen.

Werkwijze

Het eerste gesprek is altijd buiten jouw eigen omgeving, bijvoorbeeld bij mij in mijn coachruimte in Almelo. Zo speelt jouw omgeving nog geen enkele rol bij het uitkristalliseren van de werkelijke coachvraag. Je stuurt me de plattegrond op en vervolgens kom ik bij jou in het bedrijf of in je huis op bezoek. We gaan eerst even zitten, waarna je me een rondleiding geeft waarbij we in gesprek blijven. Tijdens deze rondleiding, kan het best zijn dat we ergens heel lang blijven staan en andere ruimtes nooit aandoen. Het kan zijn dat ik je de leiding geef, maar het kan ook zijn dat ik je bijvoorbeeld vraag om me iets specifieks te laten zien. Al met al duurt het bezoek ongeveer twee uur. Soms vraag ik of je er een kort verslag van wilt maken, om de informatie te verwerken. We nemen even tijd tot het volgende gesprek om het een en ander te laten bezinken. In een afrondend gesprek buiten je eigen omgeving, bepraten we wat naar boven is gekomen. Soms zijn er meerdere gesprekken nodig. Soms is dat bij de intake al helder, soms pas later. Environ Mental Coaching kan onderdeel uitmaken van een coachtraject, bijvoorbeeld  het traject Persoonlijk Leiderschap. Het kan ook los geboekt worden, dan bestaat het pakket uit een intake, Environ Mental Coaching in eigen omgeving en een afrondend gesprek buiten de eigen omgeving.