‘Wat zijn we toch allemaal druk met dat groeien’, realiseer ik me ineens in alle rust. Gedachteloos had ik een oud boek uit de kast getrokken, waarop heel groot de titel ‘Vrij zijn’ prijkt. Het had ineens mijn aandacht en voor ik het wist zat ik erin te lezen. Vrijheid is een belangrijk woord in mijn coachpraktijk en ik was vergeten dat ik dit boek bezat. “Gelukkig worden, of gelukkig zijn”, lees ik en dat pakt me. Het leven anno nu lijkt soms wel een grote misvatting.

 

Alles is goed

Hoe druk zijn we wel niet met het gelukkig worden? We zijn hoe dan ook telkens iets ‘aan het worden’. Het is nooit goed, het is nooit af, we kunnen nooit berusten en genieten duurt nooit lang. Het wordt me steeds duidelijker en het kwartje viel al toen ik in aanraking kwam met de Japanse wijsheid ‘Wabi Sabi’. Kortweg staat dat voor de schoonheid van imperfectie, dus ‘alles is goed’. Wat-een-fijne-gedachte! En waarom vergeet ik dat toch telkens weer.

 

Scheef gordijn

Mijn peperdure plisségordijn van tien jaar oud is alwéér kapot en hangt dus scheef. Aaarch…scheef! Een teken van verval. Ja…hoe natuurlijk! Zeggen dan de Japanners. Een scheef gordijn, of bijvoorbeeld een barst in het servies is een teken van leven. Voor ons voelt dat als ‘omdenken’, maar hoe idioot is dát. Verval is onderdeel van het bestaan en verval bestaat niet zonder leven én…groei.

 

Groeien gaat vanzelf

Groei is een eigenschap van leven. Alles dat leeft groeit. Vanzelf! Uit het niets, gewoon zomaar. En daar gaan we met z’n allen; naar innovatiedagen, cijfers bekijken, grafieken ombuigen, strategieën bedenken en hup weer reorganiseren. Waar is de logica? Je kan aan gras trekken om het te laten groeien, maar dan breekt het af.

 

Maak geen werk van groei

Dus mensen, mijn devies: Maak geen werk van groei! Maak werk van voeding. Gras groeit bijvoorbeeld niet als het geen water krijgt. Dus, ga naar buiten en laat je inspireren door alles wat groeit. Bestudeer dát, analyseer dát en leer daarvan. Groei is heel natuurlijk, maar onderzoek wat er nodig is voor een gezondere voedingsbodem of een betere omgeving. Het groeien gaat vanzelf, echt waar.

 

…Of de planten in mijn tuin vergaderen precies als ik weg ben…dat kan natuurlijk ook.

 

Esther