Voor een zeilboot is tegenwind geen belemmering om van a naar b te komen, als de koers maar is bepaald! Als kind leerde ik zeilen. Het grote water met onbekende diepte en de ongrijpbare wind maakten me angstig. Gelukkig begreep ik dat de instructies me gingen helpen om te varen op dat diepe water en om die veranderlijke wind juist te benutten. De gouden tip? Zoek een punt op de wal en houd dat continue in het oog. Enkele tips voor focus en succes in 2017.

Zonder doel iets doen heet spelen
Wie geen doel stelt en maar wat doet, is aan het spelen. Soms hadden we gewoon een uurtje om wat te zeilen en om ons door de wind te laten leiden. We dobberden wat rond of we vingen wat achter elkaar aan. Ook heerlijk en op een bepaalde manier ook zinvol. Maar zodra het uitmondde in een wedstrijdje, was een eerste vereiste, inderdaad: een koers!

Het grotere plaatje
En zo is het ook in het dagelijkse bestaan. Weten waar je naartoe wilt is ontzettend belangrijk om ergens te kunnen komen. Alleen…hoe weet je nou wat je wilt bereiken als het om zoiets groots gaat als jezelf of je zaak? Ik heb het niet over concrete deadlines of over omzetdoelen alleen, nee, hoe ziet dat grotere plaatje eruit? Wie wil je zijn? Wanneer ben je tevreden? Wanneer zijn werk en privé voor jou in balans? Welke waarden zijn belangrijk? Welke rol speelt je bedrijf daarin? Enzovoort!

Navigeren op open zee
En dat voelt misschien als een enorme zee waarop geen wal te zien is om een punt in het oog te houden. Maar hey…je kan ook navigeren zonder wal! Dat is navigeren voor gevorderden, maar nog steeds begint het met het stellen van een doel. Waar wil je heen? Met een boot kan je overal komen, de zee brengt je waar je wil, de wereld is door het water verbonden, dus…ook je meest ondenkbare bestemming kan een doel zijn.

Dus kies!  
Wie een pijl schiet, heeft de vrijheid om te richten waarop hij wil. Na het loslaten is de pijl overgeleverd aan natuurwetten en gaat de rest vanzelf. Dit las ik in een aansprekend artikel van Jan Bommerez * over flow. Het geeft wederom aan hoe belangrijk het is om je pijlen te richten, om een koers te bepalen om dus te weten waar je naartoe wilt.

Dus neem de tijd of volg de workshop
Nu, aan het begin van het jaar, is het de tijd om je pijlen te richten voor heel 2017. Gun jezelf de tijd om dat te doen, zodat je geen energie hoeft te verliezen aan laf afgeschoten pijltjes, stuurloze bootjes of afleidende spelletjes. Trek er zelf even een dagdeel voor uit of kom naar de workshop op zaterdagochtend 14 januari. Je krijgt van mij nu hoe dan ook drie tips om je doel te stellen en om je focus te houden. Succes of misschien tot volgende week!

Stel een jaarthema
Mijn jaarthema voor 2017 is ‘FLOW’. Dat is een algemeen woord, dat voor mij staat voor luisteren naar wat nodig is en durven loslaten. Vorig jaar was mijn thema ‘LEEF’. Ik besloot om alles eruit te halen wat erin zat, wat me heel veel nieuwe contact opleverde, veel feestjes en avontuur bracht. Omdat het niet altijd feest kan zijn, past voor mij dit jaar een rustiger thema dat ik dus ‘FLOW’ noem.

  1. Visualiseer jezelf in december 2017. Wanneer kijk jij met tevredenheid terug? Wat heb je dan bereikt? Dit is concreter dan het jaarthema, je kan bijvoorbeeld concreet zeggen dat je een x-aantal klanten gehad wilt hebben of dat je diploma-y op zak hebt
  2. Doe de realiteitscheck. Koning word je nooit! Je kan dat wel willen, maar dat is werken aan je eigen teleurstelling. Ga daarom exact met jezelf na hoeveel tijd je dit jaar hebt en wat er allemaal te doen staat. Zo heb ik bijvoorbeeld rekening te houden met schoolvakanties en de studie die ik aanga dit jaar.
  3. Een bonustip…spreek met jezelf af dat je geregeld even je koers bijstelt. Schrijf je jaarthema bijvoorbeeld ergens verderop in je agenda, zodat je er later dit jaar nog eens bij stil kan staan. Of spreek met jezelf af om wekelijks even te checken of je agenda nog wel bij je doel past. Of…inderdaad…maak een visionboard en plaats die op een plek waar je hem vaak ziet.

Esther

WORKSHOP VISION BOARD MAKEN.
Stel doelen voor het nieuwe jaar.
Aanmelden kan nog

Zaterdagochtend 14 januari gaan we eerst aan het werk met je doelen om je focus te bepalen voor 2017. Misschien kan je een jaarthema kiezen? Verder zal ik wat vertellen over hoe de structuur van de oosterse wijsheid mij inspireert bij het bepalen van mijn koers en het maken van een visionboard. Vervolgens gaan we aan de slag met het visionboard, waarvoor alle materialen aanwezig zijn. Kosten: 37,50 euro incl. btw. Aanmelden kan via esther@estherreinders.nl . Meer informatie vind je hier.

 

* Het artikel van Jan Bommerez over flow (aanrader): http://janbommerez.createsend1.com/t/ViewEmail/t/525F4C0572D56016