Vandaag is het de Dag van de Ondernemer en omdat ik dit initiatief van harte ondersteun, help ik graag mee om het belang van de ondernemer te onderstrepen. Ondernemers worden vaak afgeschilderd als zielig (zzp’er) of als zakkenvullers (directeuren) en dat klopt niet met de werkelijkheid. Voor het gemak scheer ik even alle soorten en maten ondernemers over één kam, want allemaal zijn zij bereid om zelfstandig te zijn en dat houdt nogal wat in.

De ondernemer is nodig! Weleens bij stilgestaan dat als zij er niet zijn, je in een soort communistische staat terechtkomt? Dus vier die zelfstandigheid en die ondernemerslust! Ik vind ondernemers dapper, want ondernemen is niet gemakkelijk en het kan vrij eenzaam zijn. Het risico is geheel en alleen voor jou! Geen werk? Jammer dan. Ziek…helaas. Zieke werknemers…tja. En omgekeerd valt het niet mee om de afgunstige blikken te incasseren als je eens wel goed verdient (Waarvan de helft dan weer naar de belasting kan, een deel terug in je bedrijf vloeit en een stuk wordt gebruikt om die leegloop te dekken.) Kortom het wordt tijd dat de ondernemer eens in het zonnetje wordt gezet.

De ondernemer is een held! Want een ondernemer:

 • Zorgt voor vernieuwing
 • Zorgt voor vooruitgang
 • Zorgt voor werkgelegenheid
 • Is vaak een pionier
 • Is bereid z’n eigen weg te zoeken
 • Is bereid om heel veel risico te dragen

Laten we welwezen, een ondernemer weet wel waar hij het voor doet. In veel gevallen zal dat de vrijheid zijn, maar soms is het ook de enige manier waarop een passie vorm kan krijgen. In mijn ogen is een ondernemer hoe dan ook nooit zielig, want dat wordt weleens gesteld. In de meeste gevallen is het ondernemerschap een bewuste keuze.

Ondernemen is vast niet voor iedereen weggelegd, want anders waren we er allemaal wel aan begonnen. Voor veel mensen is het gevoel van zekerheid van een baan in loondienst heel belangrijk. Bovendien moet je ook maar net weten wat je te doen hebt als ondernemer, dus niet iedereen heeft die ambitie. Dat maakt de ondernemer dus anders ten opzichte van de rest van de arbeidsbevolking. Wat maakt hen nog meer zo anders? Daar was ik benieuwd naar. Daarom maakte ik onderstaande lijst met unieke en positieve ondernemerskwaliteiten.

Ben je ondernemer en herken je jezelf erin? Chapeau, dan mag je onderstaande pluspunten in je zak steken!

Jij als ondernemer bent uniek door deze kwaliteiten:

 

 • Een ondernemer is extreem gedreven om te werken. Vandaag nog was ik even bij een garagehouder en ik zag hoe hard hij werkte om alle klanten die spontaan aankomen te kunnen helpen. De auto waarmee ik kwam was in 10 minuten weer gefixt. Ondertussen werden er nog drie klanten te woord gestaan en geholpen.
 • De moed om werk te maken van unieke kennis, talenten of ideeën. Of je nu zzp’er bent in de communicatie of verkoper bent van kaas en harde worst; ooit had je het idee om je dienst of je product te gaan verkopen. Dat vereist een diep vertrouwen in je eigen kunnen! Daar is dus lef voor nodig.
 • Eigenwijs wordt vaak gezien als een negatieve eigenschap, maar als je er een streepje tussen zet, ziet het er direct anders uit: eigen-wijs. Precies! Deze sluit aan op het vorige punt dat gaat over lef en vertrouwen en dat samen met een gezonde portie eigen-wijsheid geeft een mooie mix ondernemerseigenschappen.
 • Als ondernemer ben je onafhankelijk en dat kan een keuze zijn of een bijkomstigheid. Je hebt er hoe dan ook mee te dealen en dat moet je aankunnen. Sociale zekerheden mag/moet je zelf regelen, maar ook je inkomen en je werktijden bepaal je zelf. Vrijheid gaat altijd gepaard met verantwoordelijkheid. Ga er maar aanstaan! Jij als ondernemer weet er wel raad mee.
 • Er is dus een bepaalde mate van zelfredzaamheid nodig om te overleven als ondernemer. Je kan zaken niet laten versloffen, want dat zal je uiteindelijk opbreken. Je zal op tijd moeten opstaan, het werk moeten afmaken, rekeningen op tijd moeten betalen, regels en wetten enigszins moeten kennen en afspraken moeten nakomen enzovoort. En jij kan dat!
 • Er komt dus heel wat af op een ondernemer; ook onverwachte dingen. Enige mate van stressbestendigheid is daarom wel handig. Bovendien weet je als werknemer vrijwel zeker dat je bedrag x op datum y op je bankrekening krijgt bijgeschreven. Als ondernemer kan het heel spannend zijn wat er binnenkomt. De spanning kan hoog oplopen om die ene order die wel of niet doorgaat.
 • Om eventuele teleurstellingen of kritiek te kunnen verwerken is een groot incassatievermogen nodig. Veerkracht kan je het ook noemen. Het leven van de ondernemer gaat niet altijd over rozen. Soms kan je je voelen als een tekenfilmfiguur dat volledig platgeslagen wordt door een aambeeld dat onverwacht uit de lucht komt storten. Gelukkig krul je daarna gewoon weer op, waarna je nog enige tijd gekreukt als een harmonica rondloopt om vervolgens weer volledig te herstellen.
 • Doorzettingsvermogen is dus noodzakelijk! Vooral starters hebben een lange adem nodig om een voet aan de grond te krijgen. Ook gevorderde ondernemers mogen zich ervan bewust zijn, dat doorzetten essentieel is voor succes. So far so good! Petje af.
 • Inzien wat er beter kan, onderzoeken wat er fout ging in een proces of bij jezelf nagaan waarom je net achter het net hebt gevist, vraagt om reflectievermogen. Het is niet altijd gemakkelijk om de confrontatie met jezelf aan te gaan. Toch is het geregeld nodig om te kunnen groeien.
 • Om interessant te blijven is heel wat creativiteit nodig. Hoe onderscheid je jezelf van anderen, hoe innoveer je of hoe lever je maatwerk? Daarvoor moet je creatief en inventief zijn. Verrekte handig als ondernemer!
 • Afspreken in het weekend, even doorwerken op een avond…ach. Zo lang het niet ten koste gaat van de gezondheid en de omgeving, is enige mate van flexibiliteit een grote meerwaarde voor je bedrijf.
 • Er komt altijd een moment waarop je even in de spotlights zal moeten treden. Onlangs lanceerde ik mijn nieuwe website, want wat heb ik aan een website die niet gezien wordt? Opererend onder eigen naam, was dat best vreemd. Maar goed, dat wist ik van tevoren. En het was een drempel die genomen moest worden, anders weet niemand wat je doet. Dan kan je net zo goed ophouden. Het lef om zichtbaar te zijn is dus wel erg handig als ondernemer.
 • Voortrekker, ijsbreker of noem het pionier. Iedereen die een bedrijf begint zal zelf het voortouw moeten nemen. Er is geen HR-manager die je begeleidt in je ontwikkelplan of eventuele geschikte cursussen voor je uitzoekt. Sparren zal je moeten doen met vrienden, werknemers of collega-ondernemers. En of iets een goed idee is, zal je zelf moeten ondervinden.
 • Dat vraagt dus een gezonde dosis zelfvertrouwen! Wist je dat het in Amerika overigens heel chique is om te kunnen zeggen dat je zojuist bij je coach bent geweest? Dus zelfvertrouwen betekent niet dat je het alleen hoeft te doen! Dat denken we in Nederland vaak. Je bent niet zwak als je hulp zoekt, het kan juist alleen maar helpen om het zelfvertrouwen te vergroten.
 • Prestatie- en doelgericht bezig zijn leidt tot succes. Het klinkt soms saai, maar wat ronddolen helpt je bedrijf natuurlijk ook niet verder. Het zijn dus fantastische ondernemerseigenschappen. Dus, hup, hands on!

 

Als je van bovenstaande heel gelukkig wordt, zit je waarschijnlijk helemaal op de juiste plek als ondernemer! Realiseer je dat je als ondernemer de maatschappij beter en mooier maakt en dat je goed werk doet. Ga zo door!

 

Esther

WORKSHOP SUCCESVOL THUISWERKEN 8 december in Almelo. Er is nog plek.

WORKSHOP VISIONBOARD MAKEN 2017 14 januari in Almelo. Er is nog plek.