“Esther, waarom doe je wat je doet?”, vroeg een collega-coach maanden terug aan mij. ‘Ah’, dacht ik de bekende why. ‘SLIK’, dacht ik tegelijkertijd…ik heb mijn ‘waarom’ nog nooit hardop aan iemand uitgesproken. ‘Eh…’, stamelde ik. Om er vervolgens op zekere toon achteraan te zeggen dat ik daar uiteraard heel goed over had nagedacht. ‘Want…eh…’, vervolgende ik mijn zogenaamde zekere betoog. En een warrig verhaal volgde.


Grrrr! WAAROM!? Waarom was het nou zo moeilijk om in één zin te vertellen waarom ik doe wat ik doe. En dat terwijl ik die vraag zelf geregeld aan mijn coachklanten stel. Dus, waarom!? Omdat ik het helemaal alleen had uitgedokterd, maar nog nooit met iemand had besproken. Dus wat was het fijn om deze vraag eens zelf gesteld te krijgen. En wat was het goed om eens aan een ander te vertellen wat mij beweegt.

En nu weet ik het. Het antwoord op mijn ‘waarom’ kan ik vertalen naar een simpele boodschap, namelijk: “Volg je eigen kop! Of hart…da’s ook goed ;)”. Want alleen als je dat durft, geef je werkelijk uitdrukking aan je unieke zelf en ik ben ervan overtuigd dat de wereld daar beter van wordt.

Het toeval (nou ja toeval) wil dat ondernemende mensen dat al durven! Zij varen al op hun innerlijke kompas. Althans, zo zijn ze (meestal) allemaal ooit begonnen. En ik wil ze er graag aan helpen herinneren om dat eigen kompas vooral te blijven volgen.

Het is die kartrekkersrol van ondernemers die mij aanspreekt. Zij staan (en stonden) aan de wieg van heel wat initiatieven, die ooit allemaal met een ingeving zijn begonnen. Er gaat een schat aan creativiteit, kennis, goede ideeën, ingevingen en dus een geweldige potentie verborgen achter het muurtje dat een ervaren ondernemer soms kan opwerpen.

Ik wil graag het licht (weer) laten schijnen op die scheppende en stuwende kracht die in ondernemers schuilgaat. Want laten we wel wezen, dat is toch de motor van vernieuwing en vooruitgang, voor ons allemaal. En ja, met de ondernemer voorop. (Als het goed is.)

Dus, om er nog even op terug te komen, waarom? Omdat ik puur ondernemerschap, dus het echt durven doen wat wat goed voelt, wil bevorderen. Waarom? Omdat ik denk dat de wereld daar mooier van wordt.

Weet jij waarom je doet wat je doet? Denk er maar eens over na en…vergeet het niet ook eens aan iemand anders te vertellen. Da’s best een uitdaging!

Esther