Het is onderzocht! De invloed van stress op het succes van de ondernemer is onderzocht door wetenschapper Josette Dijkhuizen. “Stress is van invloed op de beleving van succes”, zegt ze in een interview dat ik bij toeval tegenkwam (Zie video onderaan blog). De oplossing? Coaching.


“Hoe meer stress, hoe minder snel de ondernemer zijn of haar doelen haalt op zowel financieel als persoonlijk vlak”, zegt de interviewster ter introductie. Het filmpje duurt tien minuten en het is het afkijken waard voor alle ondernemers die negatieve gevolgen van stress ervaren. Echt doen, want het kan je helpen. In Nederland heerst namelijk een taboe op stress onder ondernemers. Als je wilt ondernemen, kies je ervoor om alles alleen te moeten doen ‘dus niet zeuren’, is de gedeelde overtuiging in Nederland.

Stap over je gêne heen, want “Coaching kan je helpen in je persoonlijke ontwikkeling, dus ook in je bedrijfsontwikkeling”, stelt Dijkhuizen. En dat is precies wat ik zeg met ‘zo ondernemer, zo zaak’. Volgens de onderzoekster is het serieus tijd voor een omslag in het denken en daar kan ik het natuurlijk alleen maar mee eens zijn.

Drie stressfactoren voor ondernemers
Stress komt natuurlijk ergens vandaan en zij heeft drie stress-elementen gevonden die specifiek voor ondernemers gelden:

  • Het element tijd, het altijd beschikbaar en bereikbaar zijn.
  • Het element onzekerheid over inkomen en het eigen functioneren. Denk aan twijfel of je op de goede weg zit of over het nemen van risico’s.
  • Het element verantwoordelijkheid. Een ondernemer draagt veel verantwoordelijkheid voor zichzelf, de toekomst en – dat werd niet in het filmpje gezegd – voor anderen.

Ondernemerscoach, geen businesscoach
Mij gaat het in eerste instantie altijd om de ondernemer en in tweede plaats pas om de onderneming. Als de ondernemer groeit, kan het bedrijf meegroeien. Alles om meer tevredenheid te creëren zowel zakelijk als privé. Ik zeg tevredenheid, omdat tevredenheid duurzaam geluk is.

Esther